Jak komunikují?
​ Duchové jsou duše lidí, které zůstaly z nějakého důvodu uvězněné mezi dvěma světy. Někteří duchové mají stále plné vědomí, jiní jsou prakticky jen obrazy které opakují nějakou činnost pořád dokola. My se teď ale bavíme o těch, kteří jsou schopni fungovat v rámci možností jako normální osoby. Tedy komunikovat, dotýkat se věcí a jasně přemýšlet. Problém je, že pro kohokoli jiného než jsou média jsou neviditelní. Je jenom pár jedinců mimo média, kteří jsou na nadpřirozeno citlivější, a ti mohou ve vyjímčných případech spatřit duchy také.

Schopnosti
​ Duchové ovládají hmotnost svého těla - dokáží se úplně odhmotnit, takže jednoduše dokáží procházet zkrze stěny, nábytek či jiné tvory. Mimo to dokáží být neviditelní. Jejich nejlepší schopnost je ale asi ovládání slabší telekineze a možnost spojení s jiným tvorem. Jakmile se ale s někým spojí, je to definitivní a již to nejde zvrátit.

Spojení
​ Spojení s jiným tvorem znamená, že se duch k nějakému médiu připoutá a tráví zbytek svého života připoutaný k oné osobě. Běžně jsou totiž duchové připojení k nějaké budově nebo něčemu takovému. Většinou ji nemohou opustit a tak jsou odsouzeni prostě k čekání na to, až je najde nějaké médium, které jim pomůže se na onen svět dostat. Pokud se ale k někomu dokáže připojit - většinou k médiu, pak tráví život s médiem, které samo dokáže rozhodnout o tom kde vlastně "jeho" duch zůstane. Může tedy být připoutáno přímo k médiu, a vždy se držet u něho. A nebo například zůstávat u média v bytě a zůstat připoutaný tam. Jakmile se k médiu připoutá duch, získává médium buď obrovskou výhodu nebo naopak obrovskou nevýhodu. Když se duch připojí k médiu, znamená to pro ducha že musí vyčkat smrti svého média než bude sám moct jít na druhý břeh. Jinak řečeno, buď bude duch dělat vše proto aby médium zemřelo co nejdříve a nebo se naopak bude snažit médium chránit a vycházet s ním nejlépe jak to jde. V případě, že se médiu poštěstí a získá v duchu přítele, může duch médiu propůjčit svoji schopnost telekineze, čímž se médium stává o něco méně zranitelným a má možnost se lépe bránit. Mimo jiné dokáže pak duch pomoct i s regenerací média. Pokud tedy médium získá ducha se kterým si rozumí, stává se z něj silnější nadpřirozený. Jakmile se jednou k nějakému médiu duch připojí, je to definitivní a ducha se zbavit nedá.

Poznámky
- Potřebují médium aby mohli z tohoto světa zmizet.
- Duchové se mohou k médiu připoutat.
- Mohou ovládat hmotnost svého těla.
- Jsou neviditelní, ve velice výjimečných případech se mohou ukázat i jinému tvoru než je médium.
- Často netuší že jsou po smrti.



Dr. Maxwell Gordon